Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sok anyuka cserélgeti egymás között a babaruhákat. Ez egyrészt nagyon gazdaságos rendszer, másrészt jól mutatja azt is, hogy mennyire összetartanak a kismamák a gyerekekkel kapcsolatos dolgo - Gyermekruházat magazin
részletek »

Babaruhák kölcsönbe

Gyermekruha Magazin - Minden, ami gyerekruha. Baba öltöztetés? Különleges gyerekruhák? Divat? Tanácsok? Itt mindenről egy helyen olvashatsz!
Gyermekruházat magazin
Itt vagy: Gyermekruházat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Babaruhák kölcsönbe
Babaruhák kölcsönbe
Sok anyuka cserélgeti egymás között a babaruhákat. Ez egyrészt nagyon gazdaságos rendszer, másrészt jól mutatja azt is, hogy mennyire összetartanak a kismamák a gyerekekkel kapcsolatos dolgokban.
Ha kölcsönadsz egy babaruhát, az azt jelképezi, hogy törődsz a másikkal, és segíteni szeretnél a másik babának és mamának. Lehet azonban gond abból, ha a kölcsönadott temérdek babaruhák közül nem mindegyik érkezik vissza hozzánk, vagy esetleg nem a megfelelő állapotban. Van néhány szabály, amit érdemes betartanunk ahhoz, hogy problémamentes legyen a ruhák cserélgetése.
Aki kölcsön adja:

Tisztázzuk az elején, hogy melyik ruhát adjuk örökbe és melyiket kölcsönbe. Így elkerülhetjük az esetleges félreértéseket.

Ha van még kisebb gyerek a családban, akinek újra kölcsön szeretnénk adni a ruhákat miután visszakapjuk, akkor erre hívjuk fel a figyelmet. Így egyben a határidőket is tisztázzuk, és kisebb az esély arra, hogy késve kapjuk vissza a ruhákat.

Tegyünk egy jelzést a ruhánkra, például hímezzük bele a gyerekünk nevének kezdőbetűjét, vagy akár csak egy kis csillagot. Így később felismerjük mi is, és az is, akinek kölcsön adjuk. Várhatóan máshonnan is fog a másik anyuka is ruhákat kapni, és ha a sajátjainkon egyértelmű jelzés lesz, akkor nem lesz gond a későbbi beazonosítással.
Hirdetés

Fényképezzük le a ruhákat. Ha van digitális kameránk, akkor célszerű akár egyesével egy-egy fotót készíteni a kölcsönadott ruhákról, a képeket elmenteni és később kitörölhetjük, amikor visszakapjuk őket. Ez sokat segít annak is, aki megkapja őket, hiszen néhány hónap, esetleg egy félév elteltével már nem biztos, hogy be tudja azonosítani, hogy melyik ruha honnan származik.

Internetes megosztás. Tegyük fel a képeket az Internetre. Például nyissunk olyan közös mappát a képeknek, amelyet a másik anyuka is láthat, vagy küldjük el e-mailen a másik anyukának. Miután visszakaptuk őket és esetleg el szeretnénk adni őket, akkor a hirdetéshez is fel tudjuk használni őket.

Foltok. Legyünk tisztában azzal, hogy ha kölcsönadjuk a babaruhákat, akkor azokkal bizony történhet baleset. Lehet, hogy a legjobb szándék mellett is kerül folt vagy más sérülés néhány ruhadarabra. Ha előre felkészülünk erre akkor nem lesz gond, amikor tényleg így történik majd. Ha mégis aggódunk, hogy a másik anyuka vajon og e rá eléggé vigyázni, akkor egyszerűen csak figyeljük meg az ő saját ruháit, vagy azokat a babaruhákat, amikben a gyereket járatja. Ha minden esetben elhanyagoltnak vagy nem elég alaposan tisztítottnak látjuk a ruháit, akkor inkább ne adjuk oda azokat a darabokat, amiknek a minőségét meg szeretnénk őrizni. Adjunk olyanokat, amelyekért nem aggódunk és nem lesz baj, ha foltosak lesznek, mikor visszakapjuk őket.

Mosási tapasztalatcsere. Mikor kölcsönadjuk a ruhákat, adjunk használati utasítást a ruhák mellé, vagyis mondjuk el, hogy melyiket hogyan érdemes mosni. Eleve jó dolog,ha tapasztalatot cserélünk, és megismertetjük a másikat az általunk felfedezett hatékony mosási lehetőségekkel. Cserében ő is mondhat olyat, amit még nem hallottunk, vagy nem próbáltunk.

Biotisztítás. Ha mi nem használunk vegyi tisztítókat, hanem mondjuk mosódiót vagy bármi más természetes alapú szert, akkor erre hívjuk fel a figyelmet. Nem várhatjuk viszont el, hogy a másik anyuka se használja ezeket, ezért ha ez zavar, inkább ne adjuk kölcsönbe. Ilyenkor ha segíteni szeretnénk a másiknak, akkor inkább adjunk oda örökbe néhány ruhát, és így elkerülhetjük a későbbi feszültséget.

Aki kölcsön kapja:

Ha nincs jelzés a ruhán, akkor mi ne tegyünk bele önkényesen. Hiába segít a tulajdonos beazonosításban, akkor sem a miénk, ezért ne változtassunk rajta. Ha mindenképpen ezt a módszert szeretnénk alkalmazni, akkor feltétlenül kérdezzük meg a tulajdonost, hogy mit szól ehhez. Ha úgy látjuk, hogy kicsit is ellenérzése van ezzel kapcsolatban, akkor inkább keressünk más megoldást.

Változtatás. Ha úgy látjuk, hogy gyermekünket zavarhatja egy-egy címke vagy gomba, akkor se nyúljunk hozzá, amíg a tulajdonostól nem kértünk erre engedélyt.

Fotók. Ha vannak fényképek, akkor azt mentsük el és figyeljünk, hogy tényleg azokat adjuk vissza, ráadásul hiánytalanul. Ha nincsenek, akkor csináljunk, és őrizzük meg addíg, amíg vissza nem adjuk a ruhákat.

Szigorúan tartsuk be a mosási szabályokat. A ruhán található útmutatást, illetve a tulajdonostól hallott mosási szokásokat ne lépjük túl, ne mossuk az előírtnál melegebb vízben és ne használjunk erősebb tisztítószereket. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mit hogyan érdemes tisztítani, inkább kérjük ki a kölcsön adó tanácsát újra.

Kölcsön kapóból kölcsön adó. Semmiképpen se adjuk tovább a ruhákat a tulaj engedélye nélkül. Egyrészt lehet, hogy nem véletlenül várják vissza a ruhákat, hiszen például érkezik a kistestvér, vagy már odaígérte másnak is a ruhákat. Ha olyan a viszony közöttünk, akkor kérdezzünk rá, hogy mi a véleménye erről és kérjük meg, hogy mondja el őszintén, mi a véleménye, te aszerint fogsz tenni, ahogy ő szeretné. Ne feledd, hogy ha kölcsön is adod a ruhákat, azokért továbbra is te vagy a felelős. Vagyis ha sérülnek, vagy eltűnnek, akkor azért neked kell vállalni a szükséges kényelmetlenségeket.

Adj valamit cserébe. Ha mást nem, akkor hívd meg a másikat egy kávéra, süteményre, vagy ajánlj neki programot, amit kifizetsz. Nem kell nagy anyagi áldozatot hoznod és semmiképpen se érezd úgy, hogy a ruhák értékének megfelelő dolgot kell adnod neked is. Elég, ha egyszer-kétszer teszel valamilyen gesztust, aminek örülne a kölcsön adó.

Pontosság. Nagyon figyelj arra, hogy határidőre add vissza a ruhákat. Ha nem így teszel, egyrészt megbízhatatlannak fogsz tűnni, másrészt megromolhat egy jól működő kismamabarátság. Kár lenne érte, ne veszíts el egy embert, aki segített neked.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - babaruha, gyerekruha, kölcsön gyerekruha
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-03 07:45:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü