Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kisbabát öltöztetni nem csak télen, de nyáron is nagy dilemma. Bármennyi gyereke születik az embernek, minden nyáron felmerül a kérdés, nincs túl melege? Nem kap napszúrást vagy hőgutát? Aho - Gyermekruházat magazin
részletek »

Elkerülhető a baba főzés

Gyermekruha Magazin - Minden, ami gyerekruha. Baba öltöztetés? Különleges gyerekruhák? Divat? Tanácsok? Itt mindenről egy helyen olvashatsz!
Gyermekruházat magazin
Itt vagy: Gyermekruházat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Elkerülhető a baba főzés
Elkerülhető a baba főzés
www.anyahajo.hu
Kisbabát öltöztetni nem csak télen, de nyáron is nagy dilemma. Bármennyi gyereke születik az embernek, minden nyáron felmerül a kérdés, nincs túl melege? Nem kap napszúrást vagy hőgutát? Ahogy télen örök probléma, hogy ne hibernáljuk a gyereket, úgy nyáron a „főzés” ellen kell kitalálni a legjobb megoldást.
A rekkenő hőség ellenére mégis vallom: nyáron kényelmesebb szülni és babázni. Ha néhány apróságot figyelembe veszel, nem lesz gondod, hiszen csak nyár van. Ahogy felnőttként Te is alkalmazol praktikákat a hőség ellen, azokat a babánál is bevetheted.

Hogy is csináltuk, amikor kisfiam újszülött volt?

Mivel a napokban extrém melegek köszöntöttek ránk, ezért természetesen a túlzott hőség szempontjából közelítem meg a kérdést. Június végi nagy fiam, volt tapasztalatom ebben is.

A szervezet folyadékegyensúlyának megléte létfontosságú. Minél kisebb egy gyermek, annál nagyobb a testtömegéhez viszonyított testfelülete és ezzel együtt a párolgással létrejövő folyadékvesztése. Újszülöttek nemcsak a tápanyagot biztosítják maguknak a szoptatással, hanem a folyadékszükségletüket is. Folyadékpótlásra azonban csak magas, 3o fok feletti környezeti hőmérséklet esetén van szükség.
Hirdetés

Mivel tudjuk, hogy az újszülöttek testének 75 %-a víz, ezért azt is tudjuk, hogy nekik elsősorban folyadékpótlásra van szükségük a nagy melegben. Ne ess kétségbe, ha a szoptatás befejeztével úgy látod, kisbabád még mindig nyugtalan. Hiába a tény, hogy mindig annyi anyatej termelődik, amennyire a babának szüksége van, az extrém hőségben igenis szüksége lehet folyadékpótlásra. Nem ártasz neki, sőt kimondottan segítesz, ha adsz neki forralt, majd lehűtött vizet. Nem kell tea, nem kell cukor, semmi nem kell, csak a lehűtött forralt víz.

Öltöztetést veheted lazábban. Lehetőleg könnyű és világos színű body is tökéletesen elegendő neki. Ha lakásban vagytok, akkor még az sem kell. Nálunk az is előfordult, hogy míg ébren volt, egy pokrócra törölközőt is tettem és pelenka nélkül szellőztettem a babát. Ha kimentek a lakásból, még ha árnyékba is tolod a babakocsit, akkor is valami könnyű napozó vagy body legyen rajta, ezzel véded bőrét a káros napsugaraktól.

Ha már a babakocsinál tartunk...

Talán sokan egyetértenek velem, hogy különösen nyáron a legideálisabb a két irányból tolható járgány. A tolókar átfordításával mindig tudod úgy irányítani a babakocsit, hogy ne tűzzön babádra a nap. Direkt fény sose érje a babát, de vízparton még a szórt fény is megkaphatja a bőrét! Tomboló melegben kimondottan babakocsi párti vagyok, minél kevesebb felülettel érintkezzen a baba, járja át bőrét a levegő. Nem tesz jót neki, ha izzad.

A kisbabák bőre kimondottan érzékeny, ezért mindenféleképpen kérd ki gyermekorvosod tanácsát, ő milyen napozókrémet javasol - ő látja a babád bőrét és mindenkinél jobban ismeri a készítményeket. A mi doktor bácsink pont a baba sokkal érzékenyebb bőre miatt inkább 4 hónapos kor után szokta javasolni 50 faktor feletti készítményeket, ami nem tartalmaz szintetikus anyagokat (pl. Babé termékcsalád).

Napszúrást elkerülendő mindig tegyél a fejére könnyű és lehetőleg fehér kis sapkát.

Totyogóval sem nehezebb a helyzet, ő például már odébb megy a napról, ha melege van. Ha odébb megy... Azonban rájuk is pontosan úgy kell odafigyelni, mint az újszülöttekre.

Nagyon fontos, hogy mindig legyen nálatok friss és hűs víz, nekik sem kell semmiféle ízesített lötty, a víz oltja leginkább a szomjat. Mindig kínáld vízzel, nem mindig jelez, ha szomjas. Főleg a nagy játék hevében. Az izzadással sót is veszítünk, ezért a sópótlásra is ügyelni kell, különben anyagcsere-zavar léphet fel, ún. vízmérgezés! Sópótlás lehet mindenféle sós rágicsa formájában, ropi, sós keksz, néhány falat.

Őket is be kell kenni napvédő krémmel és kis sapkát is rájuk kell adni. Előfordulhat, hogy nem akarja, ilyenkor inkább vonuljatok árnyékos helyre.

A totyogóknak is elég egy könnyű, világos póló és nadrág, de akkor sem történik baj, ha csak pelenkában vagy anélkül rohangálnak. Csak ne felejtsd bekenni bőrét.

Bármekkora is gyermeked, soha ne hagyd egyedül az autódban, még 5 percre sem! Az az öt perc elhúzódhat, ami végzetes is lehet!

Nagyon fontos! Ahogy felnőttként, úgy a kisgyerekkel se menj ki a napra délelőtt 11 és délután 4 között, ilyenkor inkább keresd az árnyékos helyeket. Ha víz mellett vagytok, de a baba nem akar bemenni, csak a tűző napon lapátolni a homokot, akkor is gondoskodj testének hűtéséről. Vizes ronggyal törölgesd át testét, vizezd be haját. Akár kis sapkáját is vízbe márthatod és vizesen teheted a fejére. Persze közben igyekezz beterelni őt az árnyékba.

A vízpartról jut eszembe...

Amikor életünk első családi nyaralásáról beszélgettünk, természetesen rákérdeztünk az orvosra, őt mit javasol, hova vigyük lubickolni a babát. Egyértelműen a tengerpartot javasolta - de már mosolyogva hozzá is tette, hogy tudja, nem tudunk három hónapra levonulni az Adriára - pedig milyen jó is lenne...

Ezért hallgattunk rá és a Dunára jártunk (és járunk azóta is), mint bármelyik strandra. Elmondása szerint a természetes vizekből nyaranta sokkal kevesebb beteg gyereket visznek hozzá, mint bármelyik strandról. Legalábbis augusztusig. Célszerű lezuhanyoztatni a vízből kijövő gyermeket, és kerüljük, hogy nyalogassa a bőrét vagy a vízből kortyolgasson.

Igen, mi szerencsések vagyunk a Duna-kanyarban a kis-dunai ágon, itt valóban oly tiszta a víz, hogy nap-nap után látunk halakat rabolni, kagylókat és rákokat, ez pedig csakis a víz tisztaságára utalhat. Természetesen inni nem iszunk belőle, de fürdésre alkalmas. Legalábbis alkalmasabbnak ítélem meg, mint az össznépi fürdőkádakat, a strandokat.

Azonban, ha nem vagy ilyen szerencsés, mint mi és mégis strandokon köttök ki, akkor érdemes néhány szabályt figyelembe venni:

!!! Ügyelj arra, hogy babád ne igyon a medence vizéből.

!!! Miután kijöttök a medencéből, azonnal vedd le az úszópelenkát vagy a fürdőbugyiját.

!!! Lehetőleg minden medencézés után zuhanyozd le a kisbabát.

!!! A szokásos esti fürdetésnél még alaposabban fürdesd át.

Ha a fentieket betartod...:

!!! Gondoskodsz a folyadék (és só) utánpótlásról

!!! Nem tartózkodtok hosszan a tűző napon, inkább az árnyékos helyeket keresed

!!! Ha bekened babád bőrét...

!!! Ha nem hagyod egy pillanatra sem felügyelet nélkül a vizek közelében, még a kerti pancsolóban sem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...akkor biztosan megússzátok a meleggel járó kellemetlenségeket, élvezhetitek a nyarat, a babamosolyt és biztosan fergeteges élményekben lesz részetek!

A cikket ellenőrizte Dr. Kovács Tibor, gyermekorvos
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - gyerekruha, gyerek öltöztetés, babaruha
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-03 07:33:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü