Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Amint bemegyünk egy bababoltba nem nehéz észrevennünk, hogy az áruházak polcain a kék és a rózsaszín dominál.Vajon miért van ez így? Csak követünk egy kulturális hagyományt vagy esetleg biol - Gyermekruházat magazin
részletek »

Vajon miért vonzódunk a rózsaszínhez?

Gyermekruha Magazin - Minden, ami gyerekruha. Baba öltöztetés? Különleges gyerekruhák? Divat? Tanácsok? Itt mindenről egy helyen olvashatsz!
Gyermekruházat magazin
Itt vagy: Gyermekruházat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Vajon miért vonzódunk a rózsaszínhez?
Vajon miért vonzódunk a rózsaszínhez?
Amint bemegyünk egy bababoltba nem nehéz észrevennünk, hogy az áruházak polcain a kék és a rózsaszín dominál.Vajon miért van ez így? Csak követünk egy kulturális hagyományt vagy esetleg biológiai alapja is van ennek?
Még meg sem született a kis pocaklakó, de amint az ultrahangon látszódik kisfiú vagy kislány mivolta, mi, szülők nyakunkba vesszük a várost és rohanunk a babakelengyét beszerezni, babaszobát berendezni. Amint bemegyünk egy bababoltba nem nehéz észrevennünk, hogy az áruházak polcain a kék és a rózsaszín dominál.


Vajon miért van ez így? Csak követünk egy kulturális hagyományt vagy esetleg biológiai alapja is van ennek?

Több kutatás is irányult erre, mely szerint kimondható, hogy a kék szín nemtől függetlenül is általánosan tetszik. Angol kutatókat az érdekelte, hogy mit választanánk mi, nők. A Newcastle Egyetem vizsgálatában több, mint 200 húszas éveiben járó lányt és fiút vontak be. A lányok azokat a kékes árnyalatokat választották, melyekhez több pirosas szín volt keverve, a fiúk pedig a zöldes-kék árnyalatokat.
Hirdetés

Továbbá a tanulmányba bevontak kínai önkénteseket is a britek mellé, hogy bebizonyítsák nem csak a modern kor terméke a kéket a fiúknak, rózsaszínt a lányoknak beidegződés. Eredményül azt kapták, hogy származástól függetlenül a férfiak és nők közötti különbség észrevehető (bár a kínaiak a pirosas szín jobban preferálták, talán azért, mert Kínában a piros a szerencse színe). Következtetésnek levonható, hogy a színválasztásai preferenciánknak biológiai alapja van, és erre a kultúra csak rájátszik.

Ahhoz, hogy megértsük, miért kedvel a két nem eltérő színeket, egészen az újkőkori Homo sapiensig kell visszamennünk a múltban, aki vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott. Talán a nők azért kedvelik a pirosas-lilás árnyalatokat, mert az érett bogyók színe is ilyen volt. De miért vonzódik mindkét nem a kék színhez? Ennek magyarázatára az evolúció-biológusok egy része úgy véli, hogy a vízközeli életmódunkból maradhatott ránk ez is, mint evolúciós örökségünk.

Tudtad, hogy ruházatunk színével nap, mint nap kommunikálunk?
Öltözékünkkel képesek vagyunk más emberekben érzelmeket kiváltani. Ruháink színeivel üzenetet küldünk a külvilágnak az éppen aktuális hangulatunkról, érdeklődésünkről, vagyis a színek az egyéniségünk kifejező eszközei. (erről bővebben a színek jelentésénél lesz szó) Te tudod, mit közölsz azzal, hogy gyermeked milyen színű ruhába öltözteted? Legelőször is rögtön észrevehetővé válik gyermeked neme?.

Mindig a kislányok színe volt a rózsaszín?

Kicsit furcsának tűnhet, de az 1920-as években még ez éppen fordítva volt: vagyis a fiúké volt a rózsaszín, a lányoknak pedig a kéket szánták. Akkoriban a rózsaszín, mint a piros egy árnyalata, határozott férfias színnek vélték.

Lányoknak azért választották a kéket, mert a kék az égbolt színe, és úgy gondolták, hogy mennyei, gonosztól védelmező feladatot adhat nekik. Igazából, nem tudni miért változott ez meg. Mindenestre a 40-es években, Hitler idejében már feminin jelleget tulajdonítottak a rózsaszínnek, mert a homoszexuálisoknak ilyen színű háromszöget kellett viselniük.

Állítólag a régi időkben, ha egy fiú született a családban, az égi áldásnak számított. Ezért a környezetében a kék színt választották. Ha kislány érkezett a családba, akkor ő az egészséges, nőies és az ártatlanság jelképét, a rózsaszínt kapta.

Mit jelent a rózsaszín és a kék?

Gondolom, nem mondok azzal újdonságot, hogy minden színnek szimbolikus jelentése van. A kék jelentése a biztonság, nyugalom, hűség, bölcsesség. Ha kéket viselsz, az a Téged szemlélőben bizalmat és tekintélyt ébreszt. Ajánlható első bemutatkozáskor (pl. üzleti megbeszélés, állásinterjú). Viszont nem minden kultúrában ugyanaz a jelentés, pl. kínaiaknál a kék a gyász színe, az angoloknál a szomorúság, indiánoknál a vereségé.

Rózsaszín a romantika színe valamint a kedvesség, gyengédség, szerelem, testi és lelki egészség szimbóluma. Minél erőteljesebb árnyalatot viselsz belőle, annál erőteljesebb a fellépésed. Vagyis az élénk rózsaszínt viselő nők nagy önbizalommal rendelkeznek.

Rózsaszín és kék a lakberendezésben- a babaszobán kívül

A halvány rózsaszín nosztalgikus hatást kelt- főleg lányszobába, pipere- és gardrobszobába ideális. Az élénkebb árnyalatok életvidám, energikus környezetet eredményeznek. A hűvös kékek, mint pl. a türkiz, indigó, babakék, égkék.nyugtatóan, hűsítően hatnak, megnyugvás a szemnek és léleknek. Világos árnyalatait a kis alapterületű helyek térérzetére kellemesen hatnak. Sötét árnyalatai elgondolkodtatóak, ezért főként olvasószobába ajánlott.
Rózsaszínt a felnőtteknek is!

Észrevetted, hogy ha valamit rózsaszínbe burkolnak, legyen az egy férfias tárgy, máris felkelti a figyelmünket? Találkoztál már rózsaszín laptoppal, telefonnal, iPoddal?
Bizonyára igen, hiszen ez, nekünk, nőknek, azonnal feltűnik. Érdekes, hogy napjainkban kezdik a férfiak is magukévá tenni a rózsaszínt, hiszen lassan-lassan bekúszik a ruhatárukba ennek a színnek a halványabb árnyalata. Kiemelném viszont, hogy csak a határozott, férfias urak öltözékében található meg!

Gyermeked vagy a saját ruhatáradba Te szeretsz becsempészni "csajos" színeken kívül mást is?
http://s1.tlap.hu/magazin/236/mzn_cikk_kepek_12935/rózsaszín gyerekruhák
rózsaszín gyerekruhák
kék gyerekruhák
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - rózsaszín babaruha, színek jelentése
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-08 07:28:19
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü